Zelf je pensioenoplossing regelen m.b.v. mijnpensioenoverzicht.nl

22 april 2021 | Alle artikelen

Donderdag 22 april 2021 – Het woord ‘pensioen’ werkt vaak verlammend op onze hersenen. Net als het woord ‘corona’ of ‘Covid-19’. We schieten meteen in de angstmodus; onze hersenen gaan op slot. Redelijk denken is er niet meer bij en we vertrouwen erop wat ons verteld en opgelegd wordt wel goed zal zijn. Niet dus. Want jij gebruikt je gezonde verstand. Daarom weet je dat je zelf aan het stuur van je pensioenplanning moet gaan zitten. En dat het liefst zonder beperkingen want daarvan krijg je zuurstoftekort en word je a-sociaal. Zo kun je zelf je pensioenoplossing regelen m.b.v. mijnpensioenoverzicht.nl. In tien weken schrijf ik elke week een blog over mijnpensioenoverzicht.nl. Het uiteindelijke doel hiermee is om je te helpen zelf aan de slag te gaan met je pensioen als dat nodig is.

Mijnpensioenoverzicht.nl wordt het meest geraadpleegd als we willen weten hoe ons pensioen er voor staat. Dat is één van de uitkomsten van de Pensioenmonitor 2020. Pensioen is een oudedagsvoorziening, geld voor later. Maar pensioen is meer. Ook als je komt te overlijden is er pensioen. Dan voor je nabestaanden (geld voor nu). Pensioen houdt altijd verband met je werk en/of je dienstverband.

Wat heb je nodig?

We gaan eerst het woord ‘pensioen’ vervangen door ‘geld voor later’. Met behulp van mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien wat later je netto inkomen wordt. Hoe weet je nu of dat voldoende is? Die vraag kun je het beste zelf beantwoorden door te kijken wat je nú maandelijks netto nodig hebt. Daarbij kun je dan ook nog rekening houden met kosten die je nu nog wel hebt, maar later niet meer. Bijvoorbeeld kosten i.v.m. studerende kinderen, hypotheeklasten, alimentatie of andere verplichtingen. Die kosten zou je dan van je huidige netto inkomen kunnen aftrekken. Wat je overhoudt is dus wat je nodig hebt om van te leven. Dat vergelijk je met de uitkomst van je pensioenoverzicht. Het verschil is wat je dan eigenlijk nog moet sparen.

Zelf je pensioenoplossing regelen m.b.v. mijnpensioenoverzicht.nl

Maar hoe ga je dan sparen? Dat kan via je pensioenregeling. Vraag je pensioenuitvoerder of de pensioenadviseur van je werkgever ernaar of dat kan en wat dat extra pensioen-sparen dan oplevert. Vaak kun je dat al in je persoonlijk pensioenportaal van de pensioenregeling van je werkgever zelf berekenen.

Je kunt ook gaan sparen met lijfrente. Dat is een soort privé pensioen. Dat regel je zelf; hiervoor heb je je werkgever niet nodig. Op de website van Wijzer in geldzaken kun jezelf uitrekenen hoeveel je maandelijks moet inleggen om meer geld voor later in de vorm van een lijfrente te krijgen. Die lijfrente-uitkering is bruto. Je moet er dus nog belasting over betalen. Als je wil weten hoeveel dat netto is, dan kun je dat berekenen op berekenhet.nl. Het voordeel van sparen met een lijfrente is dat wat je jaarlijks spaart van je inkomen kunt aftrekken. De belasting betaalt dus mee.

Lijfrente of netto sparen?

Het nadeel van lijfrente is dat als je geld in een lijfrentecontract zit, het er niet zomaar even kunt uithalen. Het voordeel daarvan is dan weer dat je beter je geld voor later-doel bereikt. Je kunt ook gewoon sparen op een bankrekening. Op de website van het Nibud kun je er ook over lezen. Sparen geeft meer vrijheid.

Ik noem nu steeds sparen, maar beleggen of speculeren kan natuurlijk net zo goed. In aandelen of beleggingsfondsen bijvoorbeeld of crypto valuta of in de onderneming van iemand die je vertrouwt.

De aanbieders van producten

Nadat je hebt bepaald of je een geld voor later-tekort hebt, reken je dus uit hoeveel je per maand of per jaar opzij moet leggen. Vervolgens moet je weten aan welke aanbieder je het beste je geld kunt toevertrouwen. Op de website van Moneywise kun je rentetarieven van bancaire lijfrenterekeningen met elkaar vergelijken. Je vult o.a. in wat je maandelijks wil inleggen.

Als je niets met lijfrente sparen wil doen, maar gewoon een goeie bankrekening zoekt, dan kun je gaan vergelijken op spaarrentesvergelijken of op de website van de Consumentenbond.

Overlijden

Het kan zijn dat je ‘later’ niet haalt omdat je eerder komt te overlijden. Ook dan kun je dezelfde methode gebruiken als hiervoor al staat: bereken eerst het verschil van wat geregeld is en wat je nabestaanden nodig hebben. Bepaal dan voor hoe lang je dit verschil of een deel daarvan aangevuld wil hebben. Vermenigvuldig het verschil per maand met de periode dat je dat nodig hebt. De uitkomst is wat je aan dekking voor een overlijdensrisicoverzekering kunt regelen. Dit is geen advies maar een uitleg. Er zijn veel aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen met verschillende voorwaarden. Je kunt dit o.a. vinden op Geen cent teveel.

Zo kun je zelf je pensioenoplossing regelen m.b.v. mijnpensioenoverzicht.nl. Dit was de laatste blog in de serie van mijnpensioenoverzicht. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad.

Een overzicht van alle tien blogs over mijnpensioenoverzicht vind je hier.

Ook bij dit laatste blog krijg je weer een link naar de blog in pdf. Zo kun je alles gemakkelijk bewaren en nalezen.

Waarom doen we dit?

Simpel, omdat we pensioen begrijpelijk willen maken en houden. Je werkt immers ongeveer een dag in de week voor je pensioen. Dan mag je toch ook wel snappen wat dat voor jou oplevert?

Neem ook eens een kijkje op pensioenkansimpel.nl. Daar kun je ook informatie lezen over pensioen. Simpel en begrijpelijk.

Kun je niet wachten of heb je andere vragen over je pensioen? Neem dan contact op met Dick Mollema.

© 2004 - 2024 - Mollema Pensioen Consultancy.
Ontwikkeld door Convident