Ik ga of ben (ge)scheiden. Hoeveel pensioen krijgen we elk?
Als je niets met elkaar afspreekt, dan krijgen jullie elk de helft van het tijdens jullie huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Dat geldt ook voor geregistreerde partners. Dat heet verevening. Verder krijgt je partner recht op het hele partnerpensioen wat is opgebouwd, ook van voor de huwelijkse periode. Dat heet bijzonder partnerpensioen. Zo staat het in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS) en de Pensioenwet.
Je mag onderling echter ook andere afspraken maken, maar pas daar wel mee op. Als je namelijk pensioengeld ruilt tegen bijvoorbeeld de woning of een spaarrekening dat gaat de één belasting betalen en de ander krijgt belasting terug. Dat is meestal niet de bedoeling.
Als je pensioen volgens de WVPS verdeelt, dan blijf je levenslang financieel aan elkaar vastzitten. Om dat te voorkomen, kunnen jullie je pensioenen gaan converteren. Dat heet conversie. Kort gezegd komt het erop neer dat dan ieder zijn/haar eigen pensioen heeft en niets meer met de ander te maken heeft. Ook niet in de toekomst. Daarbij verdwijnt het bijzonder partnerpensioen wel!
Als je wilt weten wat in jouw of jullie situatie nu het beste is, dan kunnen we je daar mee helpen. Neem dan contact met ons op.
Let op: nu is verevening nog de standaard, vanaf 1 januari 2021 wordt conversie de standaard. Houd daar nu alvast rekening mee, als je gaat scheiden. Dat kan namelijk zo maar een paar jaar duren. Bovendien moet je goed weten wat de precieze consequenties van conversie zijn, vooral voor wat betreft het bijzonder partnerpensioen.
Hebben we je vraag hiermee beantwoord? Of niet en wil je graag nog wat meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.