Pensioen voor ex-partner lager?
Als je veel verdient kun je ook veel uitgeven. Maar liever niet aan de Belastingdienst natuurlijk. Met ingang van 2020 is dat helaas wel zo voor het doorbetalen van alimentatie en pensioen aan je ex-partner. Dat zit zo.
Partners gaan scheiden en op papier spreken ze af om het pensioen te verdelen. Het komt nogal eens voor dat ex-partners vergeten, of niet weten, dat dat papier ook naar de pensioenuitvoerder zoals een pensioenfonds moet. Binnen twee jaar na de echtscheiding.
En dan komt de pensioenuitkering. Opeens blijkt dat het pensioenfonds het hele pensioen aan jou uitkeert. En jij dacht dat je ex-partner rechtstreeks van het pensioenfonds het afgesproken deel zou ontvangen. Nee dus, want het pensioenfonds kent jullie afspraken niet. Zo zijn er nog een paar andere situaties die ervoor zorgen dat verdeeld pensioen toch helemaal bij de pensioenopbouwer terecht komt.
Minder aftrek
Het deel voor de ex-partner moet dan doorbetaald worden aan die ex-partner. Dat bedrag kun je van je inkomen aftrekken. Nu is die aftrek vanaf 2020 verlaagd. Als je met je hoge inkomen gewend was om tegen het toptarief dat pensioenbedrag af te trekken, dan lukt dat vanaf 2020 niet meer. In het belastingplan 2019 stond namelijk dat niet alleen alimentatie maar ook zogenaamde onderhoudsverplichtingen (artikel 6.3 van de Wet Inkomstenbelasting) vanaf 2020 niet meer tegen het toptarief van 49,5% afgetrokken mogen worden. Dat geldt dus ook voor pensioen. In 2020 is dat nog tegen 46%; in 2021 tegen 43%; in 2022 tegen 40% en vanaf 2023 tegen 37,05%.
Betalen is niet gelijk aan ontvangen
Als je met je AOW + pensioen + eventueel inkomen tot in die hoogste belastingschijf zit, betaal je over dat deel het toptarief van 49,5%. Maar de doorbetaling van het pensioendeel voor je ex-partner kun je aftrekken tegen maar 46% (in 2020). Je betaalt dus meer belasting dan je terugkrijgt. Het pensioen voor je ex-partner wordt niet lager want je betaalt door wat je afgesproken hebt. Da’s pech hebben.
Kan ik dat voorkomen?
Misschien. Je kunt je pensioenuitvoerder vragen of ze alsnog niet dat pensioen van je ex-partner rechtstreeks willen betalen. Vragen kan immers altijd.
Voor partners die bezig zijn te gaan scheiden of die nog geen twee jaar geleden gescheiden zijn, regel het goed.
Hulp nodig? Neem dan contact op.