Jouw eigen pensioenwebsite en mijnpensioenoverzicht.nl
Donderdag 15 april 2021 – Wat je altijd al had willen vragen, maar nooit wist of dat kon. Wachten op die ene envelop die elk jaar op je mat viel. Die je vervolgens nieuwsgierig met trillende handen opende en… er niets van snapte wat je las. Voor jou is het UPO geen Uniform PensioenOverzicht maar meer een unidentified pension object. Gelukkig kan het nu al vaak anders. Met jouw eigen pensioenwebsite en mijnpensioenoverzicht.nl krijg je beter inzicht in je pensioensituatie. In tien weken schrijf ik elke week een blog over mijnpensioenoverzicht.nl. Het uiteindelijke doel hiermee is om je te helpen zelf aan de slag te gaan met je pensioen als dat nodig is.
Mijnpensioenoverzicht.nl wordt het meest geraadpleegd als we willen weten hoe ons pensioen er voor staat. Dat is één van de uitkomsten van de Pensioenmonitor 2020. Pensioen is een oudedagsvoorziening, geld voor later. Maar pensioen is meer. Ook als je komt te overlijden is er pensioen. Dan voor je nabestaanden (geld voor nu). Pensioen houdt altijd verband met je werk en/of je dienstverband.
Deelnemer in een pensioenregeling
Als je actief deelneemt in een pensioenregeling, dan krijg je elk jaar het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Als je niet weet of je actief deelneemt in een pensioenregeling, kijk dan eens op je loonstrook. Als hier iets van ‘pensioen’ of ‘pensioenpremie’ op staat dan betaal je mee aan je eigen pensioen. Dan neem je actief deel aan een pensioenregeling. Een enkele werkgever betaalt de pensioenpremie helemaal zelf. Dan neem je dus wel deel in de pensioenregeling, maar kunt dat niet terugvinden op je loonstrook.
Uniform Pensioenoverzicht
Op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) kun je lezen op welke pensioenuitkeringen je kunt rekenen. UPO’s zijn overigens niet altijd even gemakkelijk te begrijpen. Een UPO geeft aan wat de stand van jouw pensioen is bij één (ex-)werkgever. Als je tegelijk twee deeltijdbanen hebt, dan krijg je dus elk jaar twee UPO’s.
Op het UPO kun je lezen op welke pensioenbedragen je kunt rekenen aan het eind van het afgelopen jaar. Als je een UPO 2021 hebt ontvangen, dan gaat dat over je gespaarde en verzekerde pensioen t/m het jaar 2020.
Het UPO krijg je van je pensioenuitvoerder. Diezelfde pensioenuitvoerder levert ook de gegevens aan voor mijnpensioenoverzicht.nl
Je eigen pensioenwebsite
Vroeger kreeg je je UPO op papier bezorgd door ‘tante pos’. Tegenwoordig heb je je eigen pensioenwebsite. Op die website staat ook wat in je UPO staat en dan nog veel meer. Je eigen pensioenwebsite is van de pensioenuitvoerder waar jouw pensioenregeling loopt. Je hoeft dus niets zelf te bouwen. Je logt in op je eigen pensioenwebsite. Dat noemen we ook wel je eigen pensioenportaal of pensioenportal.
De informatie op je pensioenportaal is veel actueler dan op je papieren UPO of je UPO die je in pdf kunt downloaden van je eigen pensioenportaal.
Jouw eigen pensioenwebsite en mijnpensioenoverzicht.nl
Je hebt per (ex-)werkgever toegang tot je eigen pensioenportaal. Voor oude pensioenregelingen hoeft dat niet zo te zijn. Als je lang geleden bij een werkgever werkte, maar nu niet meer, dan heb je waarschijnlijk daarvan geen pensioenportaal.
Als je nu actief deelnemer bent in een pensioenregeling, dan kun je misschien nog iets extra’s met je pensioenportaal. Je zou eens kunnen kijken of je de informatie van mijnpensioenoverzicht.nl er in kunt uploaden.
Zo krijg je in je eigen pensioenportaal overzicht over je totale pensioensituatie.
Handig
De combinatie van jouw eigen pensioenwebsite en mijnpensioenoverzicht.nl kan erg handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld zien of je nabestaanden voldoende geld van al je pensioenregelingen krijgen om van te kunnen leven.
Wat in sommige pensioenportalen ook kan, is dat het berekent wat je aan pensioen krijgt als je eerder wil stoppen met werken. Dat is dan wel een schatting, zo nauwkeurig mogelijk. Want elke pensioenuitvoerder gebruikt andere rekenregels. Als je dus voor de pensioenen in jouw eigen pensioenwebsite en mijnpensioenoverzicht.nl kunt schuiven met je pensioenleeftijd, dan is de uitkomst altijd bij benadering. Maar handig is het wel.
Het kan overzichtelijker en beter
Op pensioenspreekuren hoor ik vaak dat werknemers de bomen in het bos van hun pensioenportaal niet goed kunnen vinden. De informatie is niet altijd goed te begrijpen of ze weten niet waar ze wat kunnen vinden. Ik moet toegeven, dat overkomt mij zelfs.
Dat kan overzichtelijker en beter. Jouw eigen pensioenwebsite en mijnpensioenoverzicht combineren in PensioenBij maakt het overzicht op je pensioen echt simpel en gemakkelijk. Zo weinig mogelijk tekst en de informatie die je zoekt wordt overzichtelijk weergegeven. Daarnaast is het taalgebruik zoveel mogelijk van pensioenjargon ontdaan. Veel werkgevers maken al gebruik van PensioenBij.
De volgende week gaat de laatste blog in deze serie over ‘Zelf je pensioenoplossing regelen m.b.v. mijnpensioenoverzicht.nl?’. Daarmee laten we je zien hoe je zelf aan de slag kunt gaan, omdat je goed inzicht in je pensioensituatie hebt gekregen. In pensioenland is daar ook een term voor: handelingsperspectief. Overigens valt het mede onder de wettelijke zorgplicht van je werkgever om jou als werknemer handelingsperspectief te bieden. Een overzicht van alle (komende) tien blogs over mijnpensioenoverzicht vind je hier.
Bij ieder blog krijg je ook een link naar de blog in pdf. Zo kun je alles gemakkelijk bewaren en nalezen.
Waarom doen we dit?
Simpel, omdat we pensioen begrijpelijk willen maken en houden. Je werkt immers ongeveer een dag in de week voor je pensioen. Dan mag je toch ook wel snappen wat dat voor jou oplevert?
Neem ook eens een kijkje op pensioenkansimpel.nl. Daar kun je ook informatie lezen over pensioen. Simpel en begrijpelijk.
Kun je niet wachten of heb je andere vragen over je pensioen? Neem dan contact op met Dick Mollema.