Back to the future
Back to the future is de titel van de legendarische film uit 1985 met Michael J. Fox als Marty en Christopher Lloyd als Doc. De DeLorean DMC-12 speelt als tijdmachine een hoofdrol. Eerst terug van 1985 naar 1955 en dan weer Back to the future in 1985. Omdat Marty in 1955 de toekomst kent die niet zo rooskleurig is, doet hij er iets aan. Daardoor komt hij terug in 1985 in betere omstandigheden. Iets doen om je toekomst beter te maken. Daar gaat dit artikel over. Ga je mee back to the future?
Deze week en de komende drie weken gaan we in vier artikelen in op een paar interessante conclusies uit de Pensioenmonitor 2020. Deze week bespreken we waarom we keuzes wel of niet maken. De komende drie weken kijken we vervolgens naar ondernemers en hun pensioenkeuze, pensioencommunicatie en de uitkomsten van de Pensioenmonitor 2020 in relatie tot het Pensioenakkoord.
Als we dat hadden geweten..
In de Pensioenmonitor 2020 is de vraag gesteld aan werknemers en ondernemers van 55 jaar en ouder “Als u terugkijkt, wat is het belangrijkste wat u graag tegen uw 30-jarige zelf zou willen zeggen als het gaat om pensioen(sparen)?” Daar komen één vanzelfsprekend en twee best wel verrassende antwoorden uit. Het valt allemaal te lezen op pagina 31 van de Pensioenmonitor. Bij die drie antwoorden staan we hier kort even stil.
Begin op tijd met extra sparen
Het antwoord wat het meeste gegeven is, is “Begin op tijd met extra sparen, dan heb je later genoeg geld.” Dat is best wel een dooddoener. Vind je ook niet? Dat kan iedereen immers weten. Het frappante echter is dat er in al die (ruim) 25 jaar niet zoveel veranderd is. De toen 30-jarige wist dit ook al, maar handelde er niet naar. Marty in Back to the future deed dat wel en zorgde er zo voor dat hij terug in de toekomst het beter kreeg.
Tip: Als je als 55-jarige nog voor extra inkomen voor later wil sparen, heb je drie tot vijf keer zoveel maandelijkse inleg nodig dan wanneer je begint als 30-jarige.
Sta stil
Het tweede belangrijkste antwoord wat gegeven werd is waarschijnlijk ook één uit de categorie ‘door schade en schande wijs geworden’. Dat antwoord heeft niet zozeer betrekking op geld, maar op wat je overkomt. Het tweede belangrijkste antwoord is namelijk “Sta bij belangrijke veranderingen in je leven even stil bij je pensioen.” Dat zijn o.a. overlijden van je partner, arbeidsongeschikt of werkloos raken, een woning kopen, scheiden en van baan veranderen. Dat is een gratis en goeie tip vanuit back to the future. Temeer omdat in de Pensioenmonitor staat “Hoewel men beseft dat levensgebeurtenissen invloed hebben op het pensioen, onderneemt de meerderheid geen actie.”
Tip: check vooraf de gevolgen voor je pensioen bij belangrijke levensgebeurtenissen.
Wat heb je al aan pensioen?
Het derde antwoord op de vraag “Als u terugkijkt, wat is het belangrijkste wat u graag tegen uw 30-jarige zelf zou willen zeggen als het gaat om pensioen(sparen)?” is “Check regelmatig hoeveel pensioen je opbouwt.” Kennelijk komen we op een te late leeftijd erachter dat we minder pensioen hebben opgebouwd dan we hadden gedacht. We laten ons dus verrassen. Is dat zo? Ik denk het niet. Kijk maar naar het tweede antwoord hierboven. Het besef is er wel, maar de actie ontbreekt.
Tip: voorkom verrassingen; check regelmatig hier je pensioen, ook voor je nabestaanden.
Een boodschap uit de toekomst
In 2011 verscheen er een ludieke video-oproep. Daar kun je o.a. zien dat AJAX en Feijenoord zijn gefuseerd. En er zit een oproep voor je pensioen in. Kom in actie, het is goed voor jou. Heb je hulp en tips nodig? Neem dan contact op met Dick Mollema.