“Woekerpensioenen in MKB”
6 juni 2011 – “Woekerpensioenen in MKB, vrijdag 3 juni 2011 – Dagblad van het Noorden.
– Midden- en kleinbedrijf betaalt te veel voor polis.
– Gjald: Ondernemers betalen 30 tot 50% aan overbodige kosten.”
Accountantsbureau Gjald heeft onderzoek gedaan naar de kosten in collectieve pensioencontracten. Uit dit onderzoek blijkt volgens Gjald dat de kosten die voor pensioenuitvoerders, verzekeraars in dit geval, en tussenpersonen erg hoog zijn.
We herkennen dat beeld grotendeels, want er zijn natuurlijk positieve uitzonderingen, hoewel die nu nog een zeer klein deel van de pensioenadviesmarkt uitmaken. Gjald legt hier de vinger op de zere plek van een branche die in transitie is van product- naar klantgericht en van provisie- naar feebeloning. Dat is positief nieuws, alleen is die beweging veel te laat ingezet.
Het kan anders
De AFM constateerde in 2010 dat het pensioenadvies aan het MKB voor 75% niet passend is, oftewel niet voldoet aan de standaard van goed pensioenadvies. Wij zijn het daar volledig mee eens, alleen wisten we dit jaren geleden al.
Ondertussen zijn verzekeraars bezig met een inhaalslag. Zo worden steeds meer netto-producten aangeboden. De relatie ziet hierbij precies wat geïnvesteerd wordt in het pensioen, wat de kosten zijn van partnerpensioen, enz. en welke kosten er daarnaast nog zijn. Daarbij past een adviseur die op feebasis werkt. Het kan dus wel anders, maar we blijven nog even zitten met een erfenis uit het verleden.
Verzekeraars staan open voor de dialoog over lopende pensioencontracten en het omzetten daarvan naar pensioenregelingen met veel lagere kosten. Grijp dus die kans en schakel een onafhankelijke pensioenadviseur in.
Pensioenregeling de juiste oplossing?
Ondanks goedkopere producten moeten werkgevers, ondernemers en DGA’s zich blijven afvragen of een pensioenproduct de juiste oplossing is voor inkomen voor later. Wij adviseren om dat altijd zeer genuanceerd te bekijken. Voor kleine werkgevers tot ca. 5 werknemers raden wij ook wel af om een volledige pensioenregeling te treffen. Soms alleen al omdat het adviestraject vanuit wet- en regelgeving veel kosten met zich meebrengt.
In twee artikelen in het Dagblad van het Noorden is het volledige bericht te lezen. Klik hier en hier voor de twee berichten.